Søksarbeid

Siden vi tar oss en pause fra rally så må vi jo ha noe annet å finne på. Jeg har aldri vært veldig interessert i søksarbeide. Jeg vil heller jobbe tett sammen med hunden, enn å stå og se på at den jobber. Samtidig er det jo en utmerket måte å aktivisere hunden på og bruke de naturlige sansene og instinktene deres. Ikke minst når jeg er i dårlig form og det er grisevær ute så er det greit å ha noe ok aktivisering inne. Men jeg siden jeg ikke har særlig greie på søkstrening så – hvor begynner man?

Jeg var så heldig å få plass på helgekurs i K9 Nosework på Lahaugmoen hundesenter med selveste Ron Gaunt, en av grunnleggerene bak sporten. I to dager oberverte vi hunder som lette etter godbiter i pappesker med stadig økende vanskelighetsgrad. Vi hadde også et par søk ute. Odin er ikke så glad i ustabile ting som kan falle på ham, så han jobbet mye bedre ute, uten alle pappeskene i veien. Nytt mål for vinteren: Å få Odin rå på å lette i pappesker.

Odin søker i pappesker, dag 2:

Vi har hatt et par økter hjemme, og introduksjon for Kovu. Kovu skjønte ikke helt poenget første gangen, men andre gangen suste han gjennom pappeskene som ingenting. Her må vi finne på nye utfordringer ganske raskt. Det er sjelden vi må dra ham bort fra trening, han går ofte fort lei. Men klart, her var det mat involvert, mat han kunne finne selv. Odin jobber også bedre allerede etter et par økter, og tør å dytte litt på esker for å flytte på dem og få dem til å falle ned og gi fra seg godbitene. Her har vi ihvertfall aktivisering en stund.

Før vi visst at vi fikk plass på helgekurset så meldte jeg meg på introkurs i smeller. Jeg ser absolutt nytten og gleden i sporten, men er litt småallergisk mot sånne «hyper» som blir kjempepopulære veldig fort. Men det skader jo ikke å prøve. Vi gikk gjennom innlæring og rammene for klasse 1, som er mer enn nok for å komme i gang og leke litt med det selv. Jeg kjøpte et sett med bokser, og brukte neste fridag på å snekre bane.

Med smeller sliter vi litt mer med begge hundene. Interesse for søksboksene er greit nok, men de har ikke noe begrep om at de må bruke nesen til å finne forskjellen på boksene. Vi fikk noen gode tips fra Merete som vi skal prøve for å få inn søkstankegangen (både for hund og eier), så får vi prøve litt videre.

Siden jeg er arbeidsledig for tiden blir det også litt ekstra tid til turer i skogen, og jeg prøver å få til minst et par turer i uka. Vi går gjerne på dagtid og litt lengre inn i marka hvor det er lite folk og fe, så hundene kan få løpt fra seg litt og brukt både kroppen og hodet i naturen. Vi koser oss veldig og håper at snøen har tenkt å drøye en god stund enda.

En kommentar om “Søksarbeid

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s