Ikke forlat meg!

Rett som det er ser jeg hunder som er bundet utenfor butikken, mens eier angivelig er inne en tur og handler litt. Det er et koslig nok syn i seg selv, men er det egentlig så lurt? Det er mange gode grunner til å ikke gå fra hunden bundet og uten tilsyn på offentlig sted.

Hundeloven §5 sier:

§ 5.Forbud mot å gå fra bundet hund
Hundeholderen skal ikke gå fra en bundet hund rett ved inngangen til en bygning som er åpen for allmennheten eller ved lekeplasser. Ved nærmere beskrivelse er «rett ved» innenfor 5 meter.

I § 3 Generelle aktsomhetskrav står det også:
En hundeholder skal vise aktsomhet for å unngå at hunden volder skade på folk, dyr, eiendom eller ting. Hundeholderen skal sørge for at hunden eller hundeholdet ikke er til urimelig ulempe for folk, miljø eller andre interesser. Blant annet skal hundeholderen søke å avverge at hunden eller hundeholdet skaper utrygghet for andre.

En bundet hund uten tilsyn, uansett hvor snill den er, kan skape utrygghet for andre. Jeg vet om folk som ikke hadde turt å gå inn i en butikk dersom det stod en hund bundet ved inngangen. Som hundeeier er det vårt ansvar å ikke gjøre hverdagen problematisk for andre. Dersom du går fra hunden bundet på offentlig sted så har du faktisk ikke kontroll over hva hunden foretar seg i forhold til omgivelsene, selv om den har begrenset rekkevidde. Rent bortsett fra lovverket er det flere gode grunner til å ikke gå fra hunden bundet på offentlige steder. Du har hverken kontroll på hva hunden gjør med omgivelsene, eller hva omgivelsene gjør med hunden.

  • Er hunden din trygg alene? Mange hunder liker ikke å bli forlatt, og spesielt ikke på et fremmed sted. Sitter den faktisk bare rolig og venter, eller har den resignert fordi den er bundet og ikke kommer seg noe sted?
  • Hunden kan bli stjålet. Selv om dette kanskje er den minste risikoen ved å gå fra hunden så er det ikke helt ukjent at det skjer.
  • Hunden kan bli plaget, bevisst eller ubevisst. Dette er kanskje min største frykt for hunder som står alene. Det er ikke alle som har lært, eller følger regelen om at man ikke skal gå bort til fremmede hunder uten å spørre eieren. Og selv de som vet det gjør dumme ting iblant. Hunden din sitter bundet, uten mulighet til å forsvare seg eller komme unna hvis noen gjør noe den er ukomfortabel med. Og det er kjipe folk der ute, som plager dyr bare for gøy. Som barn gikk jeg selv bort til en schæfer som var bundet utenfor butikken, for å kose, – og ble bitt/rispet i ansiktet av en leken unghund. Hadde foreldrene mine vært hysteriske hadde hunden blitt krevd avlivet. Hverken jeg eller hunden mente noe vondt med det. Og selv om foreldrene mine sikkert burde passet bedre på, så var det hundeeierens ansvar.
  • Andre hunder kan komme bort. Din hund er bundet, og har ikke mulighet til å trekke seg unna, og har begrenset mulighet til å bruke kroppsspråket ditt. Om «feil» hund kommer bort og det blir slosskamp er det kanskje den andre eierens ansvar – men det er din hund som får lide for det.

Det er kanskje koslig å ta med hunden på en rusletur for å kjøpe is. Men gi heller hunden turen sin, og ta den ekstra runden for is etterpå, uten hunden? Eller gå to sammen, så den ene kan passe hunden utenfor mens den andre handler. Mye tryggere for alle parter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s