Hundelufter

Hundelufting er en relativt ny greie i Norge, men de siste årene har markedet vokst, og i Oslo popper det opp hundeluftertjenester over en lav sko. Det er alt fra organiserte firmaer med flere ansatte og store varebiler, til enkeltpersoner som tar med seg en hund eller to ekstra i personbilen sin. Selv har jeg litt blandede følelser for dette. Det er såklart fint at hunder får aktivitet og sosial omgang når eierene kanskje ikke har tid og kapasitet til det selv, eller når det blir lange arbeidsdager alene hjemme. Dette er noe jeg mener man bør tenke på før man skaffer seg hund, men man kan ikke alltid planlegge alt heller, som at man bytter jobb, at man får en hund med separasjonsangst, eller andre ting. Med kronisk sykdom kan jeg selv fort havne i en situasjon der jeg kan bli avhengig av hjelp med lufting for å kunne fortsette å ha hund.

Uansett mener jeg at det er utrolig viktig at man tenker litt over hvem som skal gå tur med hunden din og hva du faktisk får. Det er jo ingen kunst å gå tur med en hund, eller tre, er det vel? Nei, stort sett er det såklart ikke det, men turen handler om så mye mer enn akkurat det å gå rundt Sognsvann sammen med tre andre hunder. Og en ting er alt som KAN skje når du selv er ute på ettermiddagsturen, men hva med alt som KAN skje når en annen person er ute på tur med ikke bare din, men flere andre hunder? Jeg har selv to hunder, der den ene ikke er så glad i fremmede hunder. Jeg har etterhvert møtt et utvalg hundeluftere på tur, og det er ikke alle som imponerer med hvordan de håndterer jobben sin.

  • Løse hunder ute av kontroll
  • Varebil parkert i solen mens hundelufter er ute med halvparten av de 10 hundene på dagens plan (det var kanskje ikke sol der da hundelufter gikk avgårde?)
  • Så mange hunder at hundelufter ikke greier å holde igjen når de trekker avgårde for å hilse (på min hund som bjeffer og kjefter og tydelig viser at han ikke vil hilse)
  • Brudd på båndtvangen, løse hunder i Oslomarka i områder med sårbart vilt
  • Hundelufter som går 100 meter inn i skogen og setter seg og tar en røyk før de går tilbake til bilen

Her er ihvertfall noen ting jeg tenker på når jeg ser en ny hundelufter på markedet.

Bakgrunn/utdanning. Har den som skal gå tur med hundene noe kjennskap til hund og adferd utover «har vokst opp med og er veldig glad i hunder»? Hundelufteren skal ikke bare matche hvilke hunder som passer sammen på tur, men kunne lese og håndtere hunder i møte med resten av omverdenen. Ting som din hund ellers ikke reagerer på kan bli kjempefarlig dersom en annen hund i gruppa er redd for det. Dynamikken i en turgruppe som ellers fungerer bra kan endre seg drastisk dersom en fremmed løshund plutselig kommer løpende inn i flokken. Man trenger kanskje ikke en master i dyreadferd for å være hundelufter, men jeg mener at om man skal tilby en profesjonell tjeneste så bør man ha en grunnleggende kunnskap om hund, adferd og språk.

Transport. De fleste hundeluftere går ikke tur direkte fra huset ditt, men samler opp flere hunder i bilen og kjører til turområder i marka. Hunder SKAL sikres i bil. Det tryggeste er bur, og hunder som ikke bor i samme hus bør absolutt ikke dele bilbur. Det går stort sett bra, men om bilen må bråstoppe eller noe skjer så kan hundene fort skade hverandre dersom de blir skremt eller skadet selv.

Antall hunder. Jeg har sett hundeluftere med 6-7 hunder, halvparten løse. Hvor stor kontroll har du da? Går alle hundene overens, også hvis de møter en fremmed hund som utagerer i det de passerer? Hvis to av hundene begynner å sloss, vil de andre kaste seg inn i kampen eller gå unna? Her må man såklart se an størrelse og alder på hundene, men som hovedregel mener jeg at det ikke bør være mer enn 3-4 hunder per person.

Tur type og lengde. Hva tilbyr hundelufteren, og hva får hunden din faktisk? Med henterunder i bil så kan det fort bli noen timer med oppbevaring i bil i løpet av dagen. Det er hundeluftere som kjører til parker og jorder og bare slipper hundene løs for å lufte seg selv, og samler dem inn igjen etter en times tid. Ikke bare er dette brudd på hundeloven store deler av året, men det kan være stressende for hunden, og ikke nødvendigvis trygt, hvis ikke hundelufteren har tilstrekkelig med kontroll på alle hundene i møte med folk, dyr og trafikk. Noen hundeluftere skriver logg og poster bilder på nett av turene sine, noe jeg synes er veldig bra.

Forsikring/ansvar. Er hundelufteren forsikret, og krever de at kundenes hunder er forsikret? Hva skjer hvis en hund skader en annen, blir skader på tur, eller gjør skade på en annen hund eller noen man møter på tur? Uhell kan alltid skje, og det er kjedelig å ende opp med en kjemperegning hvis det skjer noe og det ikke er forsikret.

Det er mye å tenke på, og kanskje ikke lett å finne noen som oppfyller alle mine kresne kriterier. For min del tenker jeg at det er vesentlig både for min egen og andre hunders sikkerhet. Pris spiller også en rolle for mange, og naturlig nok tjener man mer penger jo flere hunder man kan ta med seg. Dette kan fort gå på bekostning av kvalitet på tjenesten, i form av kortere turer på hver hund, flere hunder i samme bilbur og for mange hunder på hver tur til at hundelufter har kontroll. Hvem lufter hunden din?

En kommentar om “Hundelufter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s