Passeringskurs hos Hund i Fokus

Fra han var 5-6 måneder gammel begynte Kovu å bli veldig opptatt av andre hunder. Det var utrolig vanskelig å få kontakt med ham når det var andre hunder i nærheten på tur, eller trening. Vi hadde «fulgt boka» og ikke latt ham hilse på alle mulige vi møtte på tur, men truffet og lekt med hunder vi kjenner, og blitt kjent med et par nye. Etter 5 år med jobbing med Odins fryktaggresjon hadde vi en del erfaring med passeringstrening og kontakttrening, og jeg hadde tidlig en plan for hvordan vi skulle jobbe for å få god kontakt og samarbeid med Kovu. Det hadde ikke han.

Etter å ha jobbet med dette et halvt års tid på egenhånd uten å ha kommet noe særlig lengre søkte vi hjelp. Først gikk vi kurs hos Ridgeback-klubben, der vi ikke var spesielt fornøyde med opplegget. Etter det begynte vi ganske rett på et passeringskurs hos HundeAkademiet, som tok for seg sladremetoden og kindereggmetoden ganske grundig. Vi fikk mye konstruktiv jobbing der, men jeg følte ikke at vi kom så veldig mye lengre, siden det var metoder vi har jobbet mye med før. Så var det helgekurs med Nina Haaland (Hund i Fokus) over to helger i februar og mars, så da meldte vi oss på det.

Allerede da vi meldte oss på i november hadde vi en 2-timers konsultasjon med Nina der vi først snakket en god del om treningsmetoder, oss og hunden, og deretter hadde en praktisk time med en fremmed figurant som vi jobbet med sladretrening på. To dager etter fikk vi en e-post med et personlig treningsopplegg som vi skulle følge med Kovu fram til kurset, i tillegg til generelle treningsopplegg for båndtrening, innkalling, automatiske adferder (vente på mat, dører osv.) og rotrening. Det var en del jobb å følge opp alt dette. Heldigvis hadde vi rotreningen godt inne fra før, det samme med båndtreningen. Så vi valgte å legge full fokus på innkallingstreningen, automatiske adferder, og passeringstreningen selvfølgelig. For oss var det veldig lite nytt, men et praktisk opplegg vi kunne følge til punkt og prikke hjalp veldig. I det personlige treningsopplegge var det lagt vekt på assosiasjonstrening, og vi skulle aldri utfordre eller presse situasjonene, kun mengdetrening på vellykkete passeringer på lang avstand.

I februar var jeg ganske lei av å trene med Kovu, jeg følte ikke at vi hadde veldig mye framgang, og vi hadde jobbet mye, så det var deilig at det endelig var på tide med kurs. første kursdagen startet med noen timer teori – også her mye kjent stoff, men også utveksling av tips og erfaringer mellom kursdeltakerene. I tillegg gikk vi gjennom en del kjente og ukjente teknikker for å håndtere passeringer. I løpet av begge kurshelgene lærte vi mange metoder for å bruke både i selve passeringssituasjonen, men også hjemme for å trene på ro, fokus og avslapning for hund. Det jeg selv følte jeg lærte mye av var innføring i hundemassasje, pusteøvelser for hund (! nytt for meg, selv om jeg har lest boken det var hentet fra), snuøvelsen og blokkering der du står med ryggen til den sittende hunden og skjermer den fra «verden». I tillegg jobbet vi med «ryggsekk», teppet og targeting.

I praksistreningen begynte vi først med én figuranthund og én kursdeltaker på god avstand, deretter to kursdeltakere samtidig pluss figurant. Gjennom hele kurset ble det vekslet på hvem som jobbet samtidig, tilpasset hver enkelt, i tillegg til variasjon i figuranthunder. Praksistreningen på kurset ble såklart veldig «safe» og planlagt, men vi fikk mye god mengdetrening og fikk muligheten til å prøve ut alle metodene i praksis under trygge omgivelser som likevel var litt mer reelle enn hjemme på stuegulvet.

Alt i alt så lærte vi ikke veldig mye nytt på kurset – men lærte en del likevel. Basisteknikkene var de samme som vi kjenner fra før og har brukt mye, men kanskje satt i system mye bedre enn vi har greid selv. Det som skiller kurset fra mange andre kurs og opplegg jeg har sett eller deltatt på tidligere er at det ikke bare var fokus på en enkelt eller et par øvelser, men et helt sett med verktøy som man bruker kombinert. Alle metoder passer som kjent ikke for alle hunder eller alle situasjoner, men det vil jeg si at dette kurset gjør! (Nina har ikke betalt meg noe for denne bloggen, kanskje hun burde det? )

Kovu i ryggsekk – en ikke veldig populær øvelse fra hans side, men bedre etter litt jobbing:

Den dærre bulldoggen så driitskummel ut, la oss snu!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s